Örme Sepet

Rize’nin engebeli arazi yapısı nedeniyle, geçmişte taşımacılığın büyük bir bölümü sırtta, sepetle yapılırmış. Öyle ki sepetin yerde durabilmesi için bile sivri ayaklar kullanılmaktadır. Bölgede farklı sepet çeşitleri üretilmekte ise de sepetler genelde iki ayaklıdır ve sırta alınmaları için iki bağcığa sahiptirler. Kestaneden yapılanları daha dayanıklı olsa da büyük çoğunluğu fındıktandır. Yörede üretilen ve kullanılan sepetler, taşınması amaçlanan ürüne göre tasarlanır; dolayısıyla farklı tasarım örneklerine rastlamak mümkündür. Örneğin meyve sepetleri ince, uzun ve koni biçimindedir ve çoğunlukla üzüm toplamak için kullanılır (treyteli). Çay toplama sepetleri ise daha çok iki ayaklıdır, ağız kısmına doğru gövdesi genişler ve ayaklarından bağlanan iplerle sırta asılarak taşınır. Ayaklı olmayan sepetler ise genellikle yayvan ve saplı olurlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir